Vårt lilla land i norr har genom tiderna haft många stora människor som har gett Sverige en plats på världskartan. Det som de flesta i utlandet känner till om vårt land är att det är ett välfärdssamhälle vilket en av de mest kända av våra politiker genom tiderna har bidragit till:
Olof Palme
Från 1969-1986 var Palme partiordförande i socialdemokraterna. Trots att partiet genomlevde både rekordhöga och rekordlåga opinionssiffror under denna tid håller de flesta idag med om att han var en av de som betydde mest för vad Sverige kom att bli när man talar om ett samhälle där arbetarna har rättigheter. Vad som gjorde honom mest känd utomlands var nog dock hans orädsla för att säga vad han tyckte och att han inte var rädd för att ta ställning i känsliga internationella frågor. Han hade stor betydelse för bland annat demokratiseringen av södra Europa och avkolonialiseringen i Sydafrika. Palme var dessutom den förste västledare som kom att besöka Kuba. Det fanns då förhoppningar om att kunna locka bort Castro från sovjetiskt beroende. Hans sätt att uppnå vad han stod för kunde ibland tolkas som kohandel, inte minst när han förhandlade med de borgerliga för att få fram reformerna LAS, arbetsrätten och daghemmen. Han var en politiker som ville uppnå resultat vilket han också många gånger lyckades med. Gator och torg runt om i världen har döpts efter honom och han är nog en av de svenskar som de flesta kommer ihåg.
Ingvar Kamprad
Hans namn kanske inte många känner till men IKEA som han har byggt upp känner de flesta till. Redan från liten sysslade han med försäljning genom att köpa upp stora partier som han sedan sålde med en liten vinst lika som IKEA:s koncept är. Som 17-åring startade han företaget IKEA och sålde bland annat juldekorationer och pennor, fortfarande med samma koncept att köpa stora partier billigt för att kunna sälja billigt men med vinst. 1951 kom den första IKEA-katalogen ut och möbler hade nu funnits i sortimentet några år. Detta sågs inte med blida ögon av andra möbelhandlare och han var även portförbjuden på en del möbelmässor. 1973 startades det första IKEA utanför Norden och snart var succén ett faktum. Nu kunde alla köpa nya möbler för med IKEA:s koncept hade i stort sett alla råd att handla. I dag finns runt 270 IKEA-varuhus över hela världen.
Alfred Nobel
Finns det någon i utlandet som inte känner till Alfred Nobel? Han uppfann dynamiten och genom hans testamente 1895 delar skandinaviska institutioner vare år ut det anrika Nobelpriset. Det första priset delades ut 1901. Nobelpriset anses vara det absolut mest prestigefyllda pris någon kan få inom sitt område. De priser som finns är inom fysik, kemi, medicin eller fysiologi, litteratur och fredsarbete. Det sägs att anledningen till att han upprättade priset var att när hans bror Ludwig dog hade de skrivit fel i tidningarna och det var sin egen dödsruna han läste. Han blev besviken och ville göra något för att bli ihågkommen. Därför ändrade han sitt testamente till att bli till Nobelpriset. Hans stora förmögenhet kom från en rad olika uppfinningar med dynamit som den mest kända. Alla priser förutom fredspriset delas ut i Sverige. Fredspriset delas ut i Oslo med Norges Nobelkommitté’ som ansvarig.
Astrid Lindgren
Pippi Långstrump och de andra av Astrids karaktärer har år 2017 nåt en milstolpe med 100 översättningar till andra språk. Bara Pippi är översatt till 70 språk och hon är den mest kända i utlandet. Filmatiseringar har visats i många länder och visst är det många som har fått sin bild av Sverige genom dessa filmer. En härlig natur med grönska överallt. Efter Pippi följer bröderna Lejonhjärta och Emil i popularitet utomlands. Fortfarande görs översättningar till språk som tidigare inte haft dem.